Vidéki Hungarian Dancers

 

The Vidéki Hungarian dancers perform dances done both within present day Hungary and by ethnic Hungarians outside the country’s current borders. Their colorful costumes, whirling dances, and fiery music preserve the vibrant traditions of Hungarian folkdance. The group practices weekly, except in the summer, and welcomes new members.

PICTURES

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Vidéki Hungarian Dancers invite you to join us!
Are you energetic & enthusiastic about dancing?
All ethnicities are welcome. Hungarians & Hungarian-Americans are especially encouraged to come dance with us.
We meet to dance every Wednesday from 7:15 to 9:15 at Tapestry Folk-dance Center.
We are a performance-oriented group dedicated to keeping Hungarian Folk dancing alive in Minnesota.
Come learn these fun traditional couples’ dances, men’s show-off boot-slapping dances, women’s circle dances, and mixer-dances.
We perform choreographed suites of dances associated with particular villages in Hungary and areas of Europe where ethnic Hungarians have made their homes for centuries.
Questions? Call Kitty: 612-619-3500 or e-mail us at VidekiMN@gmail.com or come to observe a practice session at Tapestry Folkdance Center, 3748 Minnehaha Avenue, Minneapolis, 7:15 to 9:15 on Wednesday evenings


Magyar Néptánc Minnesotában

A Kanadával határos Minnesota állam az Amerikai Egyesült Államok közép-nyugati részén található, mely inkább ismert a skandináv bevándorlókról, mint a magyar telepesekről. Az USA más régióihoz képest a Minnesotában élő magyarok száma elenyésző, mégis a Minnesotai Magyarok non-profit szervezete immár 100 éve fogja össze ezt az energikus közösséget.

A Vidéki Néptáncegyüttes közel 50 éve képviseli Minnesotában a magyar néptánc tanítását és bemutatását. Először mint Minnesota Hungarian Dancers, aztán a nyocvanas évek elejétől már mint Vidéki Hungarian Dancers lép fel változó nagyságú csoporttal. Ezen idő alatt végig, mint Minnesota egyedüli magyar néptáncegyüttese, terjeszti a magyar néptánckultúrát és az ehhez kapcsolódó népzenét. Nagyrészt a közel 3 millió lakosú Twin Cities, azaz az Ikervárosok (Minneapolis és Saint Paul, valamint vonzáskörzetei) közönsége előtt fellépve, illetve annak térségében lévő kisebb településeken. Időnként arra is lehetőség nyílik, hogy a csoport együttműködjön az Ethnic Dance Theater-rel, mely a térség fél-profi, nemzetközi táncokat bemutató néptánc színháza.
Az együttes jelenlegi művészeti vezetője az amerikai Dennis Fritz, aki 1978 óta tagja a csoportnak, és 1987-tól pedig az együttes vezetőjeként tanítja be a jelenlegi Magyarország tájainak, valamint a határakon túli magyar lakta területek táncait. Dennis nem beszél magyarul, sohasem járt Magyaroszágon, mégis a különféle magyar tájegységek táncait és a hozzájuk kapcsolodó kultúrát mérhetetlen odaadással és hihetetlen precizitással tanulmányozza, és adja tovább, közel 40 éve.

A Vidéki néptáncosok túlnyomó többsége nem magyar származású, bár az utóbbi időben egyre több magyar gyökerekkel rendelkező tag is csatlakozott a csoporthoz. A Vidéki néptáncosok száma jelenleg (2018) 11, ebből két fő első generációs magyar, egy fő másod, és még egy fő negyedgenerációs magyar, a többi 7 táncos pedig nem-magyar amerikai. Az együttes tagjai mind elkötelezett amatőr önkéntesek, akik heti rendszerességgel járnak össze próbálni.

A Vidéki jelenlegi táncosai a következőek (2018): Dennis Fritz, Kitty Gogins, Terry McGibbon, Bonnie-Jean Mackay, Douglas Wright, Maria (Marika) Vincze, Tamás Szinyei, Jonathan (Jon) Millner, Jill Sowada, Michele Glynn and Rachel Hames.
A Vidéki Néptáncsoport a minneapolisi Tapestry nevü nemzetközi néptáncoktató központban bérel helyet próbáira, melyeket szerdánként tartanak az év nagyrészében.

A tánccsoport eddigi fellépései között szerepel:
- Minnesotai Magyarok jótékonysági vacsorák (évente)
- Festival of Nations: 5-6 fellépés és 2-3 néptánctanítás (évente), St.Paul, MN
- Octoberfest, Millner Hagyományörző Szőlészet és Borászat, Kimball, MN (3 éven keresztül)
- International Holiday Folk Festival, Ukrán Kultúrális Központban, Minneapolis, MN (évente),
- Carpathian Folk Festival, fellépés a magyarországi hivatásos vendégtáncosokkal, az Ethnic Dance Theater táncosaival és a Dűvő zenekarral, Twin Cities, MN (2011)
- Carpathian Folk Festival, Landmark Center, St.Paul, MN (2016)
- New Prague International Holiday Festival, New Prague, Minnesota, (2015 - 2017).
- további alkalmi fellépések: Minnesotai Tiszteletbeli Konzul beiktatási ünnepség, esküvők, bemutató nyugdijas otthonban

videók, referencia anyagok

You tube videó – Rábaközi táncok