A Carpathian Celebration - Sundays at Landmark

A kárpáti kultúra ünnepe Minnesotában

2016. Január 17-én tartották meg először az Etnikai Táncszínház és a Landmark Center szervezésében a Kárpát Fesztivált St. Paulban, ahol a Kárpát-medence népeinek kultúráját ismerhették meg a helyiek. Aki eljött a fesztiválra, találkozhatott a magyarok, lengyelek, csehek, szlovákok, kárpátaljai ruszinok, ukránok, románok és szerbek táncaival, nyelvével, népszokásaival, muvészetével és ételeivel is.

A vasárnapi extrém hideg ellenére rengetegen látogattak el a rendezvényre, aminek a saint pauli Landmark Center gyönyörû épülete adott otthont. Az egész helyszín telve volt a Kárpát-medence  népeinek népviseletébe öltözött gyerekekkel, felnõttekkel és a vendégekkel. A fõ színpadon minden nemzet néptáncegyüttese bemutatót és oktatást tartott, ez volt a legnépszerûbb program, míg az emeleten kézmûves foglalkozás folyt a gyerekeknek. A fõcsarnokban minden nemzet megmutatott egy kis szeletet a saját kultúrájából. Volt tojásfestés, népviselet-bemutató, kézmûves- és ételvásár. A magyarok Rubik kocka-bemutatót tartottak, elõadták az Aranyszõrû bárány címû népmesét két nyelven a közönség bevonásával, illetve az érdeklõdõk a magyar asztalhoz jöhettek, hogy jobban megismerhessék hazánkat. Az eseményen a magyarokat a minnesotai tiszteletbeli magyar konzul és a Minnesota Hungarians elnöke, Grauzer Csilla, a Vidéki Táncegyüttes és a MISI Magyar iskola képviselte.

Az esemény főszervezője, Kish Éva úgy nyilatkozott, hogy örül, hogy ennyien ellátogattak ez első alkalommal. A rendezvény sikeres volt, sokat tanultak az első fesztiválból, és szeretnék megszervezni jövőre, és az elkövetkezendő években is, és remélve, hogy egyre többeket érdekel majd a fesztivál.

Györösi Zsófia

Pictures here ►►►

Related news:

Nemzeti Register

Star Tribune: GIVING CULTURE A WHIRL IN ST.PAUL (January 18, 2016) - Kitti Gogins and members of the Videki Hungarian dancers performed at the Carpathian Celebration at the Landmark Center on Sunday. The program featured the music, dance, food, dress and crafts from the Carpathian region of Eastern Europe

Broadcasting from Minnesota - Minnesota Hungarians from the Carpathian Celebration (St.Paul | January 17,2016) - Five Continents, Duna World Channel

 


Mark your calendar for a very special event!

Bring the whole family and join us in making Hungarian culture and traditions come alive at the Carpathian Festival in St Paul.
Experience hands-on learning about various regional folk traditions. Dance ensembles will teach after their respective performances, while children will have a special area devoted to arts and crafts that are indicative of each country’s traditions.
The Lamb with Golden Fleece, a Hungarian Folk Tale will be narrated in the original language and in English, with audience members invited to enact the story on stage.
Folk musicians will be playing in Cafe Carpathia while attendees partake of various ethnic pastries and hot beverages.
Don’t forget to partake of the many ethnic foods. There is much awaiting you at the Carpathian Festival.

Admission: $4 for children 12 and under; $6 for adults

Program Schedule:
11:30 - 16:30 Rubik Cube
11:30 - 12:00 Hungarian Games
12:30-13:00 Vidéki Hungarian Dancers Performance & Teaching
12:00 - 15:00 Visit the Hungarian Craft Tables
15:00 - 15:30 Story time: The Lamb with Golden Fleece - Hungarian Folk Tale with audience participation

Hungarian Cultural Table (buy handcrafted Hungarian Chocolates) and visit Charles Hezsey Photography's table

Bring the whole family. There is something for everyone.
Come join us!

Date: 
Sunday, January 17, 2016 - 11:00am to 5:00pm
Location: 
Landmark Center - St. Paul